W ostatnich dniach zajęć szkolnych klasa 1B miała okazję uczestniczyć w zajęciach laboratoryjnych w Katedrze Fizjologii Zwierząt i Toksykologii na Wydziale Medycznym Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego (KUL). Zajęcia odbyły się w ramach projektu „Odkryjmy potencjał żywności fermentowanej” – od badań naukowych do profilaktyki prozdrowotnej.
Mieliśmy okazję wybarwić i obserwować pod mikroskopem różne gatunki bakterii i grzybów, przeprowadzających proces fermentacji i syntetyzujących witaminy. Samodzielnie wykonaliśmy również doświadczenia, dzięki którym wykrywaliśmy różne witaminy (A, B, C, D i K) produkowane przez mikroorganizmy.
Kolejny warsztat dotyczył hodowli komórkowych – uczniowie dowiedzieli się jakie są metody hodowli komórek i co należy zrobić, żeby prawidłowo założyć taką hodowlę. Następnie obejrzeli hodowle różnych komórek pod mikroskopem odwróconym.
Nie zabrakło również części „mniej naukowej” – mieliśmy okazję degustacji różnych fermentowanych produktów – piliśmy kombuchę, próbowaliśmy kiszonego patisona czy kalafiora.
Niektórzy byli tak odważni, że z zapałem próbowali wszystkich produktów, dzieląc się wrażeniami ze sceptykami… Zabawa była przednia!