fbpx

kontakt

663 510 571
81 524 70 95

szkoła

dla rodzica

rekrutacja

kontakt

663 510 571
81 524 70 95

szkoła

dla rodzica

rekrutacja

O szkole

Zasady rekrutacji

Opłaty i promocje

Zapisy i harmonogram

Sekretariat
663 510 571

Dla rodzica

Statut

Dokumenty szkolne

Dziennik

Matura

Plan lekcji

Plan zajęć pozalekcyjnych

Kalendarz

Podręczniki

Zobacz również

Aktualności

Tablica ogłoszeń

Zebrania i konsultacje

LO Sobieski

Nauczyciele

Psycholog

Opłaty

Historia szkoły

Sukcesy

Oferta zajęć pozalekcyjnych

Młodzi chemicy

Zobacz również

Aktualności

Tablica ogłoszeń

15 grudnia zawitała w naszej szkole Pani dr Paulina Mazurkiewicz z Kul-u, która opowiedziała uczniom z oddziałów francuskojęzycznych o tradycjach Świąt Bożego Narodzenia we Francji.

Czy wiedzieliście, że Francuzi celebrują 24 grudnia (le réveillon de Noël) zaczynając od lampki szampana (une coupe de champagne), ostryg (des huîtres), czy pasztetu z gęsich wątróbek (le foie gras)? Kolejno, jako danie główne, spożywają indyka z kasztanami (la dinde aux marrons), czy też kaszankę (le boudin) !!! Deser, zwieńczenie wigilijnej kolacji, to ciasto w formie palna, pnia – la bûche. Jest to rodzaj rolady z czekoladowym nadzieniem i czekoladowym kremem na wierzchu. Po kolacji, w nocy, przychodzi Père Noël- Święty Mikołaj, by zostawić pod choinką, czy też w butach, prezenty dla grzecznych dzieci.

A Wy, byliście grzeczni?

Joyeux Noël!

Wesołych Świąt!