15 grudnia zawitała w naszej szkole Pani dr Paulina Mazurkiewicz z Kul-u, która opowiedziała uczniom z oddziałów francuskojęzycznych o tradycjach Świąt Bożego Narodzenia we Francji.
Czy wiedzieliście, że Francuzi celebrują 24 grudnia (le réveillon de Noël) zaczynając od lampki szampana (une coupe de champagne), ostryg (des huîtres), czy pasztetu z gęsich wątróbek (le foie gras)? Kolejno, jako danie główne, spożywają indyka z kasztanami (la dinde aux marrons), czy też kaszankę (le boudin) !!! Deser, zwieńczenie wigilijnej kolacji, to ciasto w formie palna, pnia – la bûche. Jest to rodzaj rolady z czekoladowym nadzieniem i czekoladowym kremem na wierzchu. Po kolacji, w nocy, przychodzi Père Noël- Święty Mikołaj, by zostawić pod choinką, czy też w butach, prezenty dla grzecznych dzieci.
A Wy, byliście grzeczni?
Joyeux Noël!
Wesołych Świąt!